Contact|

Handboek Participatief Actieonderzoek

Samen bouwen aan een betere wereld 3e herziene druk (full colour hardcover uitgave)

ISBN: 9789085603634
256 pagina's

Prijs: € 38,9
Bestel aantal:

Omschrijving

“For twenty years we've been struggling to find a solution and to come to an agreement. Nobody has ever accomplished this, not even the experts. Now we have done it ourselves in just 7 weeks!”                                                                                                    - Sabaanse visser en PAO-deelnemer

Participatief Actieonderzoek (PAO) is een benadering die ons in staat stelt complexe problematiek aan te pakken met datgene wat we in overvloed hebben op aarde: mensen. Wanneer al die mensen vanuit intrinsieke motivatie bijdragen aan een betere wereld op een manier die bij hen past, kunnen we enorme sprongen vooruit maken. Met PAO onderzoeken we waar die energie in de samenleving zit en laten we mensen ontdekken hoe ze met die energie kunnen samenwerken. Zij maken hun eigen actieplannen en voeren die samen uit.

Het Handboek Participatief Actieonderzoek biedt praktische handvatten voor het uitvoeren van PAO, of dat nu is op het gebied van gezondheidszorg, natuurbescherming, sociale problematiek of een ander domein. Het is gebaseerd op de nieuwste inzichten en ervaringen uit de praktijk. Diverse PAO-methoden worden stap voor stap toegelicht en het is aan de lezer om er een combinatie van methoden uit te halen, die het best aansluit bij de lokale context.

Erratum: In de tweede druk van dit boek is helaas een vervelende fout geslopen. Nieuwe paragraaf 2.3 Bouwen aan gevoel van eigenaarschap als bron voor motivatie onder betrokkenen, is daarin niet opgenomen. Deze kun je hier vinden.

Ter ondersteuning van dit boek wordt verwezen naar blogs op www.seven-senses.nu en videolectures op het SevenSenses YouTube-kanaal.

Madelon Eelderink is koploper in de toepassing van Participatief Actieonderzoek (PAO). Met haar bedrijf SevenSenses streeft ze naar wereldwijde toepassing van PAO voor het versneld behalen van de Sustainable Development Goals. Met PAO faciliteert zij de ‘community-up’ co-creatie van innovaties en oplossingen die passen bij de behoeften en belangen van alle betrokkenen. 

Sinds 2013 voeren Madelon en haar team wereldwijd PAO uit op diverse onderwerpen, zoals duurzame ontwikkeling, natuurbescherming, gezondheid en gezondheidszorg, het sociale domein en de energietransitie. Daarnaast is Madelon veelgevraagd trainer, begeleider en spreker op het gebied van PAO. Momenteel voert Madelon een PhD-onderzoek uit aan de Universiteit Utrecht naar de manier waarop PAO ingezet kan worden om complexe duurzaamheidsproblematiek aan te pakken.

Kijk HIER voor de verschenen NBD recensie.

“Ik vind het een heel praktisch en leesbaar boek. Wat ik vooral heel fijn vond aan het boek is dat het heel erg makkelijk te begrijpen is. En als je deze manier wil toepassen is het dan ook een ideaal boek om te gebruiken als ‘stappenplan’. Ondanks dat het best een moeilijke ‘theorie/aanpak’ uitlegt, word het op een leuke en makkelijke manier beschreven.” - Sam Duindam